02-05-08

Wetgeving

De wetgeving voor het gebruik en voorhanden hebben van luchtdrukwapens is eigenlijk niet echt goed beschreven. Onderstaande kwam ik tegen op de site van justitie.

Lucht-, gas- of veerdrukwapen

Lucht-, gas- en veerdrukwapens zijn wapens die vallen onder artikel 2, categorie IV van de wet en mogen derhalve door meerderjarigen vrij voorhanden worden gehouden en vervoerd, maar niet gedragen worden op de openbare weg.

Uitzondering: die wapens die zodanig op een wapen gelijken dat zij voor personen een ernstige bedreiging kunnen vormen of voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn. Veel wapens zijn om die reden verboden. De RWM heeft een bijlage I met daarop vermeld de verboden lucht- gas en veerdrukwapens (lijst b).

Indien u van plan bent om een lucht- of veerdrukwapen aan te schaffen, neem dan vooraf contact op met de regiopolitie (Afdeling Bijzondere wetten). Voor minderjarigen is het bezit van lucht-, gas- of veerdrukwapens verboden, tenzij zij lid zijn van een schietvereniging en zij de schietsport met bedoelde wapens in verenigingsverband beoefenen.

Wil je hier toch meer van weten dan kun je ook de site van justitie raadplegen. Daar kun je o.a. de verschillende categorien vinden. 

 

http://www.justitie.nl/onderwerpen/criminaliteit/wapens/

Ook kun je bij twijfel altijd bellen met één van onderstaande nummers voor meer uitleg over de wet omtrend gebruik en voorhanden hebben van luchtdrukwapens.

Algemene informatie over wapens en munitie

Voor algemene informatie en voor het aanvragen van brochures kunt u contact opnemen met de telefonische informatielijn van de overheid:

Postbus 51 Infolijn
Telefoon 0800 - 8051 (gratis)
vragen@postbus51.nl
Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur

Informatie over ontheffingen
Ministerie van Justitie
Dienst Justis
Afdeling wapens en munitie
Postbus 20300
2500 EH Den Haag
070 - 370 90 70
Openingstijden: 9.00 - 13.00 uur en 13.30 - 17.00 uur.
E-mailadres: bwj@minjus.nl

 

 

 

13:05 Gepost door Mr. Luchtdruk in Wetgeving | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wetgeving, verboden, toegestaan |  Facebook |

Commentaren

Eh, beetje apart dat op een Belgische luchtdruk site verwezen wordt naar wetgeving in Nederland

Gepost door: Kees | 17-04-09

De commentaren zijn gesloten.