28-04-08

Historie van de luchtbuks

Historie van de luchtbuks

De eerste luchtdrukwapens dateren waarschijnlijk van duizend jaar voor Christus.

Het waren blaaspijpen waarbij het projectiel aangedreven werd door lucht uit de longen.

Het eerste mechanische luchtdrukwapen is gemaakt in 1580 en bevindt zich in het Livrustkammar Museum in Stockholm. De lucht werd gecomprimeerd door een veer belaste blaasbalg in het achterstuk van het wapen. Het projectiel bestond uit een soort dartpijl .

Rond 1600 is de eerste luchtbuks ontwikkeld met een pompsysteem doormiddel van een veer en een metalen zuiger. Het was een experimenteel wapen gemaakt in opdracht van Henry de IV van Frankrijk.

Begin 1800 waren luchtgeweren het meest accurate wapen wat er bestond met een behoorlijke loopdiameter, we moeten hierbij denken aan 10 a 12 millimeter.

De Londense firma Mortimer en Clark maakte luchtgeweren op gecomprimeerde lucht voor zien van een verwisselbare loop. Bij zo´n geweer was een loop van 10 mm en een van 9 millimeter de 9 millimeter was bedoeld voor de jacht en de 10 millimeter voor competitie verband.

Er was een luchtpomp bij waarbij 200 pompslagen gegeven moest worden om 20x een projectiel te kunnen afvuren.

De voorraad perslucht bevond zich in de kolf.

het wapen is te zien in het Museum van Beeman in Huntington Beach in California.

wetens1

 

 

 

 

 

Ook toen kostte een luchtwapen veel meer als een vuurwapen omdat er veel meer vakmanschap voor nodig was ( en nog steeds) als voor het maken van een vuurwapen.

In de 18e eeuw waren luchtdrukwapens uitsluitend voor welgestelde. 

De meeste krachtige luchtdrukwapens waren allemaal gebaseerd op het oppompen van een luchtreservoir. Het koste soms honderden pompslagen om op een druk van zo´n 30 bar te komen..

De oude luchtbuksen hadden voordelen boven vuurbuksen. De luchtbuksen konden meerdere keren per minuut vuren. En na het afgaan van het schot werd het zicht niet ontnomen door rook en kruiddamp. Doordat er geen vonken uit de loop kwamen was de schutter in het donker moeilijker te traceren.

Bovendien was het wapen veel minder gevoelig voor vocht en veel lichter om te dragen

Rond 1850  werd in Duitsland een luchtdrukwapen geproduceerd met een verwisselbare loop waarbij een kogel van 7 millimeter voor klein wild kon worden afgeschoten. Door de loop te verwisselen voor een van 12 millimeter was het wapen ook geschikt voor de hertenjacht.

Deze projectielen wogen ongeveer 25 gram. Dit jachtwapen is gebruikt tot 1950 !! 

In het Oostenrijkse leger van 1799 werden luchtgeweren gebruikt van het merk Girandoni.

Het verbazingwekkende was dat het luchtreservoir snel kon worden gewisseld en dat er een repeteersysteem voor de kogels in zat. Deze wapen konden 20 kogels van 13 millimeter per minuut afvuren zonder rook en vuur en waren dodelijk tot op 90 meter.

Er bestond een leger van 500 man die instaat waren in een half uur 300.000 kogels af te vuren.

En dit in het begin van de 18e eeuw. Wonderlijk, niet waar.

Aan het begin van de 20e eeuw  werd het luchtgeweer verdrongen door het vuurwapen omdat de huls zijn intrede deed en het kruid steeds beter werd.

Het luchtgeweer werd meer een wapen voor de jeugd. Tot het werd ontwikkeld tot een High Tech wapen voor de wedstrijdschietsport. 

wetens2

 

bron: schietvereniging de Beuk.

 

21:26 Gepost door Mr. Luchtdruk in Historie | Permalink | Commentaren (3) | Tags: historie, geschiedenis |  Facebook |

Welkom

Met dit eerste bericht op mijn zojuist geopende blog wil ik iedereen van harte welkom heten.

Deze blog is voor iedereen die net als ik een voorliefde heeft voor luchtdrukwapens. Dit in de breedste zin van het woord. Hiermee bedoel ik mensen die luchtdrukwapens en schieten ermee als hobby zien voor ontspanning of gewoon om dat ze zich er in interesseren.

Zoals in het logo ook al te lezen is wil ik niets te maken hebben met mensen die denken een buks te moeten aanschaffen om op een zondagmiddag alle vogels of andere dieren te moeten beschieten. Deze mensen zorgen ervoor dat de luchtdrukschietsport in een verkeerd daglicht wordt geplaatst.

Mijn passie gaat uit naar alles wat met deze geweldige sport te maken heeft en ik zal ook proberen mijn blog van de nodige nuttige informatie te voorzien.

Ik wens iedereen veel leesplezier en hoop dat je er wat van opsteekt.

HAVE SOME SHOOTING FUN!!

decoration

 

20:10 Gepost door Mr. Luchtdruk in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: schietsport, luchtdruk, welkom |  Facebook |