02-05-08

Onderhoud

Onderhoud van je luchtdrukwapen

Over onderhoud van luchtdrukwapens staat erg veel geschreven op internet. Hieronder heb ik een overzicht van onderhoud voor je luchtdrukwapen geplaatst wat mij het meest aanspreek.

 

Onderhoud van veerbuksen
 

Vanzelfsprekend heeft ook een luchtdrukwapen met enige regelmaat het juiste onderhoud nodig, een en ander is echter voor een groot deel afhankelijk van hoe het wapen wordt gebruikt en hoeveel er mee geschoten wordt en ook belangrijk; waarmee? Laten we beginnen met de buitenkant van het geweer. Na iedere schietsessie even met doekje met wat Ballistol erop het wapen schoonmaken, vooral vingerafdrukken zorgvuldig verwijderen, die zijn maar al te vaak verantwoordelijk voor roestvorming. Let wel op dat je je wapen niet verzuipt in de Ballistol en dat er niets in de compressiekamer loopt. Gebruik liever geen agressieve middelen zoals WD40 - bestaat voor 90% uit kerosine - of vergelijkbare middelen.

De loop reinigen; hierover zijn de meningen verdeeld. Ik ken schutters die het eigenlijk nooit doen, tenzij de accuraatheid van het geweer terug loopt, er zijn er ook die na elk verschoten doosje pellets de kuisstok ter hand nemen. Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de pellets, gebruik je uitsluitend goede pellets, die misschien ook nog even gewassen en gelubed worden zal dit een aanmerkelijk verschil maken tegenover troep verschieten die zwemt in het loodstof of erger nog: Prometheus rommel. Ik reinig mijn lopen zo rond de 1500 schoten, of dat nou persé nodig is laat ik in het midden, maar ik heb er een goed gevoel bij.

decoration

 

Let op: indien je de loop reinigt met een schoonmaakstok altijd beginnen vanaf de laadkant; en nooit of te nimmer bij de loopmonding. Dit omdat de metalen delen van de schoonmaakstok de kroon van de loop kunnen beschadigen met als gevolg dat het geweer zijn accuraatheid kan verliezen.

Bij onderspanners zoals de HW97K en de HW77 is het onmogelijk om via de laadpoort de loop met een schoonmaakstok te reinigen. Het best gebruik je hiervoor een dikke vislijn ± 50/00 met daaraan een doekje, met daarop wat Ballisstol, of een speciaal product, zoals Hoppes loopreiniger. Een goed alternatief zijn zgn. schoonmaakpropjes, die schiet je gewoon door de loop heen, wel met z'n twee tegelijk laden anders krijgt de veer te weinig tegendruk en GEEN pellet erachter, want dan heb je een grote kans om de hele zwik muurvast in de loop te schieten.

Duur? welnee; reken voor een schoonmaakset een Euro of 20 en je kunt jaren voorruit, de propjes kosten rond de 3 Euro per honderd.

decoration

 

De 'binnenkant' van het geweer heeft net als een auto af en toe een beurt(je) nodig. Los van defecten zoals veerbreuk e.d. is de interval ook weer afhankelijk van het aantal schoten. Een goed gemiddelde is 1 x per jaar. Je kunt dit bij elke wapenhandel laten doen en als je een beetje handig bent ook eventueel zelf.
Bij een servicebeurt wordt het geweer gedemonteerd en alle onderdelen ontdaan van vet, olie en eventuele andere smurrie. Ook dient er goed te worden gekeken of er geen delen zijn die overmatige wrijving of aanloopplekken hebben. Sommigen laten ook meteen de veer en de pistonseal preventief vervangen alsmede ringen en eventuele pakkingen.

Smeermiddelen: Voordat het geweer weer in elkaar wordt gezet worden alle delen van de juiste smeermiddelen voorzien. De veer mag ruim ingevet worden met zwarte molykote MBR2 Plus of nog beter: Maccari Heavy Tar. Heb je een zeer strak passende achterste veergeleider doe hier dan ook een beetje molyvet op. De overige geleidende delen worden ook dun ingevet met zwarte molycote. Witte molycote kan prima worden gebruikt voor scharnierpunten, paspennen enz.Moderne buksen hebben veelal een synthetische zuigerdichting, deze kan van een superdun laagje zwarte moly worden voorzien.. De trekkergroep altijd dunnetjes met wapenolie (Hoppes, Brunox etc).

Niet gebruiken:
Naaimachineolie, kogellagervet, Teflonspray, silliconenspray, WD40, huishoudoliën en wat je verder nog in het keukenkastje vindt.

Bovenstaande tekst is niet van mezelf. Hiervoor wil ik dan ook graag de bron vermelden, das wel zo netjes. Wil wel even kwijt dat bovenbeschreven onderhoud door zijn ervaring met luchtdrukwapens me het meeste aanspreekt.

Bron: Airgunworks

Wil je meer weten over luchtdrukwapens, tunen en onderhoud kijk dan eens op zijn site: www.airgunworks.nl

Is ook te vinden in het 'links'-menu links op mijn blog.

 

 

12:39 Gepost door Mr. Luchtdruk in Onderhoud | Permalink | Commentaren (6) | Tags: onderhoud, ballistol, reinigen, olie |  Facebook |